kolmapäev, 25. mai 2011

Ühe perioodi lõpp...

... ja kindlasti millegi ilusa uus algus :)
Neli aastat seda ei olegi nii vähe.
Meeletul hulgal töid ja tegemisi, millel puudub otsene seos kõige sellega, mis toimub kodus.
Pidevalt ajas üks tähtaeg teist taga jne, jne...
Selle perioodi pistan nüüd sahtlisse, et see vahel jälle sealt välja võtta ja möödunule tagasi vaadata ning tõdeda, et ei olnudki nii hull ;-)
Viimane katsumus diplomitöö sai ka üleelatud, nüüd on puudu veel vaid paber, mis kogu seda neli aastat kestnud segadust ja virrvarri kinnitaks.
Lõputöö oli lõbus ;-)
Palju ideid ja vähe aega.
Nagu alati.
Etnograafiline tikand ja kotid - kõlab ju tuttavalt :-D
Teen siis väikese lühikokkuvõtte.
Ei hakka siia päris esimesi vihikunurkadele kriitseldatud ideid lisama. Alustan esimestest niinimetatult puhastest kavanditest, mis said juhendaja poolt aksepteeritud.
Diplomitöö läbiv idee oli, et etnograafiline tikand ei ole pelgalt muuseumide riiuleil tolmukoguv vanavara. Vaid võib uues tõlgenduses olla midagi vägagi kaasaegset ja trendikat. Ma usun et suutsin seda ka tõestada.

Nahast kott - eeskujuks omaaegsed tubakakotid. Kaunistuseks vasklitritest ja -helmestest kaheksakanna motiiv.


Ja selline oli lõpptulemus





Lääne-Eesti tikandite aineline kott. Õmmeldud punasest linasest ja ka vooder on linane. Voodrisse on töödeldud lukuga tasku. Koti raudadele on see uus elu :) Selliste uhkete raudadega kotti leidsin ühest kaltsukast ja ei saanud seda mitte sinna jätta. Koti tikand on enamjaolt tikitud taimvärvitud lõngadega. Ja lõngad on muidugi pärit Tuulikese lõnga tagavarast.



Lõpptulemus ;)






Vilditud munad. Neid sai kaks. Seda muna olen juba ennegi katsetatud ;)

Valge sai selline karge ja nii sobiski sinna Põhja-Eesti käistelt tuntav tulbi motiiv. Tikitud peenvillaste lõngadega ja näpuotsaga sai lisatud ka klaashelmeid.



Lõpptulemus





Must vilditud muna. Muhu hõnguline. Ruumilise tikandiga. Esimene sellelaadne katsetus. Ei hakka kedagi vaevama tikandi valmimis protsessiga :) Lisaks veidi alustikandit ja klaashelmeid. Tikand tehtud ikka vaid peenvillastelõngadega.



Lõpptulemus





Arvutikott. Õmmeldud paksust vanutatud villasest kangast ja linasest. Linasest on ka vooder. Koti sees on vahesein, mis jagab koti kaheks suureks taskuks. Ühel sisekuljel on ka väiksem lukuga tasku. Kaunistus on aplitseeritud ja tikitud.



Lõpptulemus





Arhailiste motiividega pakutrükiga linane kott. Kotil on kaks A4 formaadis lukuga suletavat taskut ja üks väiksem tasku esiküljel võtmete või ka mobiili tarbeks. Esiküljel kasutatud ka Viljandi punast seeliku triibustiku. Miks just Viljandi? Seda seetõttu, et minu arvates ei peaks päris kõiki triibustikke arhailisega kokku panema. Aga see on vaid minu arvamus ;) Kotil on ka reguleeritava pikkusega üleõlarihm.



Lõpptulemus





Pruun linane kotike ;) arhailise tikandiga. Tikitud on peenvillaste lõngadega. Kotisangad leitud jällegi kaltsukast. Ka see kott ilmselt ootas seal kaltsukas mind :) Kotil on ka pruun linane vooder ja sisemuses üks väiksem lukuga suletav taskus.



Lõpptulemus





Selleks et kaitsmisele minna oli vaja ka fotosid. Fotosessiooni idee pärineb Kadrilt. Ja fotod võttis üles Kaili Kupits. Oli lõbus ja vihmavinene päratlõuna Tallinnas. Fotod said vahvad ja lõid laineid ka kaitsmisel ;-) Tänud Kadri ja Kaili.
Lisan mõned siia ka.











Hetkel on kotid Tallinnas Õpetajatemajas näitusel. Näitus jääb avatuks kuni 18 juunini. Mis neist edasi saab seda ma küll ei tea.

16 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Igatahes soovin õnne selle väärtusliku saavutuse puhul ! See on tõesti suurepärane, kui inimene saavutab selle, mida on soovinud ja sellel alal, mis on südamelähedane !
Aga väga tahaks teada, kust kohast Sa neid huvitavaid kotiraudu oled hankinud... ja no tegelikult oleksin küll kangesti huvitatud nt tollest kaunist pruunikast/hallikast linasest käekotist arhailise ornamendi ainetel, mis postituses viimasena presenteeritud (enne fotosessiooni pilte). Kardan vaid, et selle väärtus ületab minu ostuvõime.
Olgu kuis on, igatahes oled Sa väärt suurt aplausi ja minu käed on selleks valmis !
Sant.

Mareli ütles ...

Ooooo, ma pikka juttu ei tee...vapustav ... aga sa tead seda ilmselt isegi !!! Väga tubli oled !
Ma lähen ja imetlen neid veel ...

Muhv ütles ...

Palju õnne! Kotid on kõik vägevad, eriti meeldivad aga pruun arhailise tikandiga kott ja muhumuna.

Triine ütles ...

Palju õnne! Kotid on fantastilised ja ka pildid on väga vahvad!

Anonüümne ütles ...

Võimas!!! Super!!! Äge!!!
Palju õnne!!!
/helikene

Snowdrop ütles ...

Palju õnne! Kotid on väga kaunid!

Polkovnik (Kadri) ütles ...

Palju õnne!! Need kotid on imelised. Viimase peal viimistletud, mõttega, perfektse teostusega. Käed hakkasid kergelt värisema neid kotte paitades. Kunst sõna parimas mõttes.

Minu südame võitis punane Lääne-Eesti tikanditega kotike.

tsunaami ütles ...

Kotid on kõik vägevad!!!!

Ülle ütles ...

Vapustavalt ilusad kotid, ei oskakski lemmikut valida...imetlusväärsed kõik!

Anonüümne ütles ...

Selle läbiva idee tikandite kaasajastamisest oled Sa teostanud suurepäraselt ja sajaprotsendiliselt! VÄGA ilusad kotid - tõesti, imelised!

Zdolność-tworzenia ütles ...

Super torby, biała kula rewelacja.

X by Leina Neima ütles ...

Palju õnne - see 4-aastane retk on väga uhkeid vilju kandnud! Ja need kotid... muinasjutuline!

Rees ütles ...

Täiega äge! Ja täiega äge tegija oled! Palju õnne!

Keson ütles ...

Suur tänu kõigile heade ja ilusate sõnade eest ;-)

Leena ütles ...

Ovat ne ihania! Minä pidän siitä, että te eestiläiset käytätte niin rohkeasti perinteisiä aiheita tämän päivän töissä.

Leekpea ütles ...

Kenad kotid! Kuid veelgi enam meeldivad mulle need fotolavastused, kus kottide ilu on linnapildis esile toodud.